torsdag den 10. oktober 2019

Krondyr ved Grærup Langsø september 2019

I september kan man høre kronhjortenes brølen på lang afstand ved Filsø og i Oksbøl Krondyrreservat, som strækker sig fra Nymindegab til Skallingen. Ved Grærup Langsø kan man fra vejen se flere rudler. De er scenevandte og hvis man bliver udenfor indhegningen er de fuldstændig upåvirket af tilskuerne. 
Der er mange krondyr i området og hannen, hjorten, er konstant på vagt over de unge hanner, der endnu ikke har sit eget harem. De står faretruende tæt på rudlen og venter på det mindste tegn på svaghed i håb om at overtage en flok hunner. 
Den han, der har en rudel, har ikke kun travlt med at holde andre hanner væk. Han brøler konstant for at vise sin styrke og han skal også konstant holde øje med, om hunnerne er i brunst og klar til at parre sig. Det er de kun et døgn, så med jævne mellemrum tager han en tur rundt til alle hunnerne og snuser til dem bagi. 
Læg mærke til at hunnerne ikke ser helt trygge ud, ørerne er lagt ned og rumpen er klistret til jorden. Når hunnen er i brunst bliver hun jagtet af hannen. 
Når brunsten er ovre, lægger hannen sig udmattet ned i flokken og hunnerne kan endelig komme op at stå igen. 
I brunstperioden er kronhjorten i næsten uafbrudt bevægelse og kan tabe sig op til 30-40 kg i vægt.













Ingen kommentarer:

Send en kommentar