torsdag den 15. august 2019

Skarv ved Filsø august 2019.

Jeg har absolut intet imod Skarven. Faktisk betragter jeg denne art som- kan man sige- en anelse mere intelligent end de andre arter? Hvis skarvene ikke opdager mig, når jeg er iført camouflage-tøj bag en busk, så gør de andre arter sandsynligvis heller ikke og jeg har en chance for et foto af, hvad der end kan dukke op. 
Forleden opdagede Skarvene mig ikke, måske fordi de var trygge midt i flokken på ca. 300. I samlet flok kom de flyvede lavt over vandoverfladen. Nogle landede i en smal, langstrakt bælte på søen, medens de næste kom flyvende lavt hen over dem, hvorefter de også landede. 
Så gik det ellers løs, der blev slugt den ene fisk efter den anden. Det var virkeligt det helt store og voldsomme ædegilde. Jeg kan godt blive nervøs for, om de æder alle fiskene, som Aage V. Jensens fonde i foråret har sat  ud i Søndersø for at gendanne den naturlige balance i søen efter  iltsvindet i sommeren 2018. Heldigvis er det planen at der også skal sættes fisk i Søndersø de følgende år. Søndersø var den eneste sø i Filsø-området, der var udsat for iltsvind i 2018.
Skarvene fouragerer i alle 4 søer, der er i området: Fidde Sø, Mellemsø, Søndersø og Søvig Sund. 
I 2012, da Filsø blev genetableret blev der registreret 35 Skarver. Den største forekomst i 2018 er 649 og der er registreret 195 ynglende par på Storeholm, den største ø i Mellemsø. Her yngler den på jorden og ikke i træer, som det er tilfældet mange andre steder. 
Ofte sidder Skarvene i Skarvtræerne mellem Mellemsø og Fidde Sø. Her går de til overnatning og forleden aften kl. 18.00 kunne jeg tælle ca 300 Skarver i disse træer.