søndag den 10. maj 2020

Havørn med GPS ved Filsø

Endelig lykkedes det mig at tage foto af en af de 12 unge Havørne, der siden 2017 er udstyret med GPS i Danmark.
4 af de unge GPS-ørne er døde, 3 er for tiden uden signal og 5 af ørnene er aktive og kan følges med nogle dages forsinkelse her: https://www.dof.dk/naturbeskyttelse/arter/orne/gps-orn
GPS senderne vejer 80 g, er sat fast med en sele under vingerne ligesom en rygsæk. De sidder så løse, at ørnene selv kan rette på GPS`en, hvis den kommer til at sidde forkert i forhold til fjerene.
De kører på soldrevne batterier og er monteret af forskere fra Ringmærkningscentralen.
Senderne giver hver 15. minut oplysninger om position, højde og hastighed og via forbindelse til satelitter fortæller de nøjagtigt, hvor fuglen befinder sig.
Mange af de unge ørne opholder sig i Vadehavet, Fanø, Langli og Ho bugt. Hvorimod de voksne ynglende ørne foretrækker Fyn og Sjælland. Jeg håber, at voksne ørne med tiden finder ud af de Sydvestjyske kvaliteter og kommer til vores område for at yngle. Vi kan reklamere med masser vadefugle, skarver og døde sæler.
Sven fra Skanderborg, en af GPS-ørnene fra 2018, har i en periode færdes skiftevis ved Skjern Enge og Filsø. Jeg har fanget den på disse fotos. På det 3. foto kan man se, den er ringmærket i Danmark. Orange over aluminium på h. ben og sort med tal på v. ben. Tallene fortæller årstal og hvilket individ.