fredag den 29. maj 2020

Havens fugle

Der er livlig aktivitet i haven i maj og juni. 

Solsort, hannen synger så smukt fra sine poster. Hunnen samler redemateriale fra mine nyplantede blomsterkrukker, skyller materialet i fuglebadet og har bygget en rede midt i en rhododendron. Desværre kom der ingen unger fra den rede. Jeg tror, en Husskade var på færde og huggede æggene. Så startede det hele forfra og jeg måtte igen dele blomsterkrukkerne med Solsorten.

En Stor Flagspætte, han hakkede territorie lyd på stærekassen, så den er ikke beboet i år. Jeg har desværre ikke fundet Flagspættens rede, men det gør jeg sandsynligvis, når ungerne begynder at tigge efter mad.

Mejsekassen var beboet af et par Blåmejser, der har haft vældig travlt i mange dage med at fodre unger. Endelig kiggede en unge ud af hullet og få dage efter var mejsefamilien fløjet ud.

Vi har også Dompap, Grønirisk, Musvit, Ringdue, Skovskade, Skovspurv, Råger mm i haven. 


















søndag den 24. maj 2020

Klelund Dyrehave 2.

En Hvid Vipstjert har fundet et godt sted at bygge rede, under taget på en bygning i Klelund Dyrehave.
Rødrygget Tornskade er ankommet. Sven og jeg fandt ikke mindre end 5 hanner og en hun.
Der er masser af muligheder for at yngle her i storslået natur og masser af biodiversitet. Store hede- og engarealer og væltede, gamle træer, der får lov at ligge til fordel for svampe og insekter.
Vi var ved at træde på en Fasan, der fløj op i hovedet på Sven. Der var 11 æg i reden.












søndag den 17. maj 2020

Klelund Dyrehave

Der er mange Hedelærker i Klelund Dyrehave. Sven og jeg fandt et par, der var i færd med at fodre unger. Den ene unge havde fået maden ovenpå næbbet og vidste tilsyneladende ikke, hvordan man så gør.

Krondyr, Skovpiber, Sortstrubet Bynkefugl, Stenpikker, Tårnfalk, Gulspurv og almindelig Bynkefugl.














lørdag den 16. maj 2020

Aftentur til Marbæk Plantage

I Marbæk Plantage er et af de gode steder heden, hvor man har en god udsigt over en lille del af plantagen og Ho bugt kan skimtes i det fjerne.
En Gøg kom forbi og satte sig med en stor larve. Larven blev rystet godt og grundigt, så noget sekret røg ud af larven. Min kloge mand, Sven fortæller, at det er fordi nogle larver indeholder et giftigt stof, som Gøgen slipper for at spise ved at ryste larven.
Desuden Engpiber og Sortstrubet Bynkefugl.







søndag den 10. maj 2020

Havørn med GPS ved Filsø

Endelig lykkedes det mig at tage foto af en af de 12 unge Havørne, der siden 2017 er udstyret med GPS i Danmark.
4 af de unge GPS-ørne er døde, 3 er for tiden uden signal og 5 af ørnene er aktive og kan følges med nogle dages forsinkelse her: https://www.dof.dk/naturbeskyttelse/arter/orne/gps-orn
GPS senderne vejer 80 g, er sat fast med en sele under vingerne ligesom en rygsæk. De sidder så løse, at ørnene selv kan rette på GPS`en, hvis den kommer til at sidde forkert i forhold til fjerene.
De kører på soldrevne batterier og er monteret af forskere fra Ringmærkningscentralen.
Senderne giver hver 15. minut oplysninger om position, højde og hastighed og via forbindelse til satelitter fortæller de nøjagtigt, hvor fuglen befinder sig.
Mange af de unge ørne opholder sig i Vadehavet, Fanø, Langli og Ho bugt. Hvorimod de voksne ynglende ørne foretrækker Fyn og Sjælland. Jeg håber, at voksne ørne med tiden finder ud af de Sydvestjyske kvaliteter og kommer til vores område for at yngle. Vi kan reklamere med masser vadefugle, skarver og døde sæler.
Sven fra Skanderborg, en af GPS-ørnene fra 2018, har i en periode færdes skiftevis ved Skjern Enge og Filsø. Jeg har fanget den på disse fotos. På det 3. foto kan man se, den er ringmærket i Danmark. Orange over aluminium på h. ben og sort med tal på v. ben. Tallene fortæller årstal og hvilket individ.







lørdag den 9. maj 2020

Forårstællinger ved Filsø.

Foråstællinger ved Filsø.
Jeg har fået endnu en yndlingsfugl. Det er Dobbeltbekkasin. I yngletiden farer den rundt i luften- frem og tilbage, op og ned med en sjov snurrende revirlyd. Lyden kommer fra de udspilede yderhalefjer på begge side af halen, som vinden får til at vibrere, når fuglen flyver op og ned.
Uden for yngletiden kan man næsten træde på den inden den farer op af fra engen med nogle skarpe kald.
De sidste par år har vi mødt en Fiskeørn, sandsynligvis på vej til yngleplads og en Sangsvane, der burde være på vej, men er blevet ved Filsø, måske fordi, den ikke kan flyve. Højre vinge ser ud til at være skadet.
Gøgen er ankommet
En flok unge Traner kommer jævnligt forbi.
Den sidste del af tælleruten er der 6 unge pjankede heste. De liver helt op ved vores selskab og kommer galoperende mod os. Det gør de gentagne gange. En af dem var særlig kærlig i år. Den lagde sit hovede og en meget varm og blød snude op ad min kind. Jeg ved nu ikke rigtigt, hvad jeg synes om det.