torsdag den 30. april 2020

Ørnedramatik over Fidde Sø

Det måtte komme.
Op til 8 unge Havørne ved Filsø i yngleperioden kan virke provokerende mod Filsø-parret. De må hævde territorium.
Forleden var der kun en af de unge til stede og hannen fra Filsø-parret tog kampen op.
Over Fidde Sø, med næb og klør, kæmpede de i luften. Jeg så ikke, hvad det endte med, pludselig var begge ørne ude af syne. Det sidste foto, jeg fik taget, viser at den voksne ørn var på vej væk fra den unge. Den havde måske indset, at den ikke kunne klare sig og da der skal fanges føde til unge/unger i flere måneder endnu, må den holde sig rask og rørig. Havde der været mere end 1 ung Havørn til stede, tror jeg ikke den voksne havde reageret.

For et par år siden så jeg en voksen Havørn fra parret sidde på en mark sammen med sine to unger og en fremmed ung ørn. Først da den anden voksne ørn fra parret ankom, angreb de sammen den fremmede ørn, der måtte fortrække. Senere på sommeren vendte den fremmede tilbage, men da var ungerne så gamle, at de ikke behøvede så meget beskyttelse og de var sammen med den det meste af eftersommeren.
Udenfor yngletiden er Havørne meget sociale. Ligesom de unge, inden yngletiden, kan de sidde i store forsamlinger i et område med meget føde.





Ørnebanden på jagt efter Skarv.

Ofte jager Havørne sammen for at udtrætte byttet. Dette trick benyttede et par unge Havørne sig af over Skarvkolonien på Storeholm.
De rugende Skarver blev liggende på reden, andre smuttede med et plask i søen. Det har helt sikkert været nervepirrende, men alle slap med livet i behold den dag.
Skarvunger er et rigtig godt fødeemne for Havørne, så når æggene bliver klækket om kort tid, er det ikke sikkert, det ender så godt.
Der er kommet en ny Skarvkoloni i træerne ved nordvestlige søbred af Mellemsø. Her ses 2 unge Havørne iagttage kolonien fra toppen af nogle høje træer nærved.





To unge Havørne iagttager Skarvkoloni

Ørnebanden på tur ved Filsø.

Op til 8 Havørne har nu opholdt sig ved Filsø en måneds tid. Det er unge ørne, som endnu ikke er kønsmodne og har tid til at se sig omkring i det danske landskab.
Nogle af dem har formentlig tidligere været på Fanø og/eller Langli.
Selvom de strides om en fanget fisk, holder de alligevel sammen. De flyver i formationer i luften og sidder i små flokke på en mark eller ved søbredden.
Indimellem bliver de forsøgt jaget væk af en Musvåge, Krage eller af de mange Hættemåger, der yngler på småøerne ved Filsø.
Jeg har fundet et dødt krondyr i området, der bogstavelig talt er spist op. Her har ørnene sikkert været forbi og taget sin del af føden. Senere har ræven taget de sidste stumper.









Det ligner ikke en dansk ring. Jeg tror, det er en tysker



En voksen Havørn var der også.


søndag den 19. april 2020

Forår ved Filsø 2020.

Blå himmel og sol fra morgen til aften- foråret er kommet. 
Med det er Blåhals, Fjordterne, Landsvale, Sildemåge og Ringdrossel kommet og har indtaget deres sædvanlige pladser i naturen. 
De ynglende Skarver har fået hvid parringsplet og tudserne larmer og parrer sig i lag.
Tranerne og Knarænderne er parvis og ved Ellipsen er der tre yderst charmerende lam. De hopper og danser indtil de falder udmattet sammen og får sig en lur med nikkende hoveder. 
2-3000 Bramgæs dækker stadig jorden på Langodde. Indimellem går de i luften, hvis Havørnene kommer over, et menneske kommer for tæt eller bare af nervøsitet, for livet er farligt ved Filsø. I løbet af en måneds tid, trækker de nordpå for at yngle.