søndag den 30. juni 2019

Filsø maj-juni 2019

Maj og juni er højsæson for oplevelser i naturen, så jeg er kommet lidt bagud med de indendørs sysler- at redigere billeder. Derfor en anelse forsinket kommer her maj-juni fotos fra Filsø og omegn.
Bysvalen samler redemateriale ved Møllers hus ved Filsø. Svalerne yngler under tagskægget på huset.
Denne Gøg opførte sig mærkeligt. Selv om vi stod temmelig tæt på, flyttede den sig ikke. Efter kort tid flyttede vi os på længere afstand og Gøgen fløj ned i rørene. Vi kunne ikke se, hvad der foregik, men jeg er overbevist om, at den lagde æg i en rede af Rørspurv, Rørsanger eller Sivsanger. Efter et par minutter fløj Gøgen op og ude af syne.
Sjældent har jeg observeret så mange Rødstjerter som i år. Fra hver en gård og villavej kunne sangen høres i maj og juni. Denne var vældig ivrig på en gård ved Fiilsøvej. Der er 3 redekasser og Rødstjerten fløj skiftevis ind og ud af alle kasserne. Jeg har været ved gården siden, men desværre ikke fundet spor af ynglende Rødstjert.
Viberne og Løvsangerne kan stadig høres synge.
Ved Søndersø hilste en af Krondyrenes kalve på en Fiskehejre. 
Køerne på næste foto havde forsamlet sig lige ud for mig. Jeg var i færd med at fotografere en trane med kun et ben på en mark på vej til Filsø. Da jeg ville køre videre opdagede jeg køerne på den anden side af bilen. 
Da Sven og jeg var på vores årlige transekt ved Fidde sø blev vi forstyrret af både heste og køer. Hestene galopperede kåde hen over marken, tydeligt begejstrede for at få besøg.
På en aftentur med DOF Sydvestjylland afsluttede vi med en tur i Vrøgum Plantage for at høre Natravn- her blev vi overfaldet af mitter. Fotoet viser Anne Magotte pakket godt ind for at beskytte sig mod de irriterende insekter.











Bys

mandag den 24. juni 2019

Hvid Pelikan ved Filsø

Lørdag d. 22. 06 kl 18.blev en Hvid Pelikan meldt ud ved Filsø af Mathias Thiim.
Sven og jeg ilede til Filsø samme aften. Der var allerede en pæn flok lokale ornitologer til stede. Kl 21.10 ankom de første fra Sjælland. De var kørt hjemmefra få minutter efter, den var meldt ud.
Desværre var Pelikanen gået til ro. Den stod ved søbredden af Mellemsø og i tusmørket blev det kun til dårlige fotos. Derfor var jeg nødt til at tage til Filsø igen næste morgen. Jeg kunne alligevel ikke sove, så jeg tog hjemmefra kl 4.00 og ankom til østlige P-plads kl 4.30. Der holdt allerede 6-8 biler, der var på vej derfra til Kirkebyvad-udsigtstårnet fordi fuglen havde flyttet sig dertil- jeg fulgte bagefter.
Fra tårnet fotograferede jeg sammen med en mand, der havde overnattet i bilen i nærheden af Filsøområdet.
Kort efter fløj Pelikanen mod syd og jeg ærgrede mig over, jeg ikke havde fulgt min første indskydelse: at vente på den i Langoddetårnet, for der fløj den lige forbi.
Hver gang den var i luften var alle øvrige fugle også oppe at flyve og mange ynglende måger forsøgte at jage den væk. Jeg troede Pelikaner levede af fisk, men efterfølgende har jeg googlet mig til, at de også kan spise fugle. Det ved de ynglende måger ved Filsø tilsyneladende.
Alle mand tilbage til Dæmningsvejen midt i Filsøområdet, hvor den kunne ses fra. Jeg tog til Langoddetårnet, hvor jeg nød fuglen helt alene i ca. 1/2 time. Pelikanen gabte, spiste en lille fisk, gik en kort tur på en smal tange i søen og ellers brugte den det meste af tiden på at pudse fjerene for at gøre sig klar til næste flyvetur.
Kl 8.30 fløj den over Mellemsø og forsvandt af syne. Den blev mig bekendt ikke set siden ved Filsø.
Man mener den er kommet direkte fra Tyskland, ca 150 km fra Filsø, d 22.06. Dagen efter d 23.06 fløj den til Vejlerne, også et af Aage V. Jensens ejendomme, hvor den blev opdaget ca kl 20.00 samme dag.
Det er en ungfugl i sit andet år, sandsynligvis fra Balkanområdet, som har forvildet sig til Danmark.


Alle fugle på Storeholm lettede, da Pelikanen fløj over.

Pelikanen fløj lige forbi Langoddetårnet



Sammen med Fiskehejrer



Skestorken er nærmest lilleput ved siden af.



Sølvhejre bagved til venstre


Tipperne maj 2019


Før i tiden var der ikke adgang til Tipperne i yngletiden. Siden 2017 har der dog været udvidet adgang fra 1. marts-31. juli alle dage kl 7.00-22.00. Der er kun adgang i bil.
Det giver mulighed for at komme tættere på fuglene, når man sidder i bilen.
Her er mange ynglende fugle. Bl a. Stor Kobbersneppe, som her fik besøg af en ko. Det lod den sig ikke skræmme af. Den blev siddende i græsset medens koen gik forbi.

Man kunne se flere Stor Kobbersneppe i parringsflugt over markerne.
Langs hegnet var der usædvanlig mange par Gul Vipstjert. Nogle var i færd med at finde redemateriale.
Gravænder var oppe at skændes om et eller andet og nogle blev forsøgt jaget væk af en Vibe.
Hjejle, Tornirisk og Stor Præstekrave rastede og fouragerede i det lave vand.
Desværre mødte vi ingen dansende Brushøns, som ellers var målet for vores udflugt. Det er for tørt, fortalte den lokale ornitolog Ole Amstrup.
















tirsdag den 4. juni 2019

Fanø maj 2019


Ved hjælp af Kim Fischer, Fanøs mest ihærdige ornitolog, fandt vi Havterne, Hvidbrystet Præstekrave, Sandløber, Stor Præstekrave og Strandskade ved den nordlige del af Fanø. Her er der en fin udsigt til Esbjerg med køer i forgrunden.
På stranden ud for Fanø Bad var et par gravænder ved at gøre klar til at yngle.
Ved lavvande ligger der som regel sæler og gasser sig i nærheden af Fanøfærgen. De har forlængst vænnet sig til turisterne.