onsdag den 29. august 2018
tirsdag den 28. august 2018
torsdag den 23. august 2018
DOF Sydvestjyllands aftenarrangement ved Filsø d. 22.08.2018.
En smuk aften med sol og svag vind var Sven og jeg på plads ved den østlige P-plads ved Filsø. Vi var lidt spændte på, om nogen ville komme, især da tidspunktet var ændret til kl. 18.00-20.00 af hensyn til solnedgangen kl 20.40. Små 40 personer mødte op. Der var ikke så mange, der havde kage med denne aften, men Bent fra Tjæreborg delte heldigvis gavmildt ud af sine hjemmeavlede vindruer. Tak for det Bent.
Filsøs Havørne-familie, bestående af det ynglende par og to unger fra i år, har langt om længe fattet, at det er på tide at vise sig lidt frem for puplikum. En af årets unger sad den første times tid på den sædvanlige sten på Povls Pold og jeg tror, alle nåede at nyde synet af den. Den anden unge dukkede pludselig op og de fløj sammen til overnatning ved Søndersø. Da jeg fik nærstuderet billederne hjemme på computeren, kunne jeg se, at den anden unge Havørn sad i det høje græs til venstre for Povls Pold. Kun lige hovedet var synlig. Det kan ses på det første billede.
En af de gamle Havørne sad adstadigt på en landtange lige ud for Langoddetårnet. Den havde tilsyneladende lige spist, for få meter fra den snadrede en lille flok ænder rundt i vandet.
En ung Rørhøg tog flere gange en fouragerings-tur ud over Langodde og fik ca 250 stære på vingerne, som derved dannede en slags mini “Sort Sol”.
Da lyset var ved at svinde fløj 2 Skestorke lige imod os over Langodde-fugletårn, hvor vi tilbragte den sidste times tid.
Senere fik vi et tip om, at der var set Rovterne ved Søndersø det sædvanlige sted, ca midt på dæmningsvejen. Desværre var de forsvundet, da vi nåede frem. Heldigvis var en af dem blevet set af flere personer ved Mellemsø.
Sidst på aftenen, da vi var ved at pakke sammen, hørte vi trane-sang fra mørket på Langodde, samtidig listede en ræv på rov sig ud over markerne. Hos Grågæssene var der en del larm, de fløj flere gange skræppende frem og tilbage over markerne. Vi kunne ikke se, hvad der forstyrrede, for da var solen gået ned og klokken var blevet 21.00.
Som tiden da går i godt selskab med så mange naturglade mennesker!
mandag den 13. august 2018
Iltmangel i Søndersø, Filsø
Siden fredag d. 11.08. har vi kunnet læse i alle aviser, at en af Filsø-søerne, Søndersø, har været uden ilt så længe, at alle de store rovfisk er døde. Det drejer sig om 80 tons fisk. 5 års succes med en god fiskebestand i søen er nu gået stærkt tilbage.
Jeg var på stedet i weekenden for at inspicere. Der ligger en del fisk på søbredden og det lugter som Esbjerg gjorde i gamle dage, da der stadig var fiskeri i havnen.
De ådselædende fugle har en fest og man kan også se måger, vadefugle, Fiskehejrer og Skarver på stedet, men ikke synderlig flere end normalt. Søndag fløj Havørnene forbi. Enten er de stopmætte, eller også har de fået lyst til frisk fisk eller and.
Fjordterner fouragerer stadig i søen og det ser ud til, de fanger levende, mindre fisk.
Ved Søvig Sund mødte jeg to Sølvhejrer. De foretrækker små, friske fisk. Dem er der nok af i Søvig Sund. Ca hver 5 minut, var der bid.
Sølvhejre |
Skarv |
Og så blev der regn. |
En ung Havørn deltager i "Det store ædegilde". |
Svartbag og Fiskehejre |
Døde fisk. |
torsdag den 9. august 2018
Sneum Digesø
Aftentur til Sneum Digesø d. 08.08.2018.
For 2. gang i år har Dof Sydvestjylland afholdt aftentur til Sneum Digesø. Trods store tunge skyer og indimellem let støvregn, blev det en succes med pragtfuldt lunt sommervejr og 20 deltagere. Sågar et par fra Holland og fra Espergærde havde fundet vej til en af vadehavets perler denne aften. Vi var især også glade for at flere nye medlemmer af vores lokale DOF afdeling deltog i arrangementet.
Mange af deltagerne havde valgt at tage kage med til uddeling, så borde-bænkesættet på P-pladsen mindede om et Sønderjysk kagebord og snakken gik så livligt, at vi indimellem næsten glemte at “kigge på fugle”.
Nu behøver snak jo ikke nødvendigvis at være tom snak og dermed ude af fugle-focus. Af flere af de lokale blev jeg gjort opmærksom på, at der jævnligt ses 1-3 Havørne på forlandet ved Sneum. To adulte og en ung. Det får mig til at stille spørgsmålet: er der et ynglende par Havørne i nærheden af Sneum sluse? Hvis nogen kender til det, er de velkommen til at kontakte mig på mail: missmollie100@gmail.com
Fra P-pladsen ved søen så vi Lille- og Stor Præstekrave, Temmincksryle, Almindelig Ryle, Brushane, Dobbeltbekkasin, Svaleklire, Tinksmed, Mudderklire, Knopsvane, Gravand, Pibeand, Spidsand og Gråand. I løbet af aftenen fløj ca 50 Skestorke enkeltvis og i små flokke hen over søen og kaffebordet.
En Havørn sad på forlandet og baksede med en lang ålelignende genstand sammen med ca 2000 Gravænder, Fiskehejrer, Skarver, Lille Regnspove og forskellige mågearter.
Udover DOF`ere var også Ribe Fotoklub repræsenteret ved Sneum. De tog sig godt ud i solnedgangen over havnens og Vestkrafts skorstene i Esbjerg.
Abonner på:
Opslag (Atom)